MOVEOR holistic pulsing & self discovery 'ik ben de zee' dacht de golf
en vloeide terug
en was de zee

Inhoud

logo

De geschiedenis van Holistic Pulsing

Hoewel Holistic Pulsing als zodanig een relatief nieuwe therapievorm is, is het principe al erg oud. Veel massagevormen kennen al het schudden en zachtjes strekken van het lichaam, dat ervoor zorgt dat spanningen worden losgelaten. Het was rond 1950 dat dr. Milton Trager (USA) dit tot een behandelwijze ontwikkelde. Hij noemde het "Psychophysical Therapy". Lichaamswerker Curtis Turchin (GB) begon ermee te werken en voegde elementen toe uit o.a. de theorie van Reich, die ervan uitgaat dat weggedrukte pijnlijke emoties worden opgeslagen in het lichaam. Turchin noemde zijn therapie "Pulsing".

Eind jaren tachtig kwam Tovi Browning (Isr.) in Londen in aanraking met Turchin's Pulsing en raakte erdoor geboeid. Tovi was al langer op zoek naar een therapievorm die verder ging dan louter symptoombestrijding en vond in Pulsing een systeem dat op haar ideeŽn aansloot. Zij bouwde het verder uit en introduceerde het onder de naam "Holistic Pulsing". Tovi emigreerde naar Nieuw-Zeeland, zette daar een kliniek op en begon bekendheid te geven aan haar Holistic Pulsing, in de vorm van lezingen, demonstraties en een beroepsopleiding.

Verpleegkundige Margot van Rossum (NL) woonde in die tijd in Nieuw-Zeeland en kwam in contact met Tovi Browning. Ze volgde bij Tovi de beroepsopleiding en kwam na het behalen van het diploma terug naar Nederland. Sindsdien zet zij zich in om Holistic Pulsing in Nederland "op de rails" te zetten. Margot geeft zelf de beroepsopleiding en geeft verder regelmatig demonstraties en workshops.